flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся ХІV З’їзд суддів України

22 березня 2017, 15:14

14-15 березня 2017 року відбувся ХIV позачерговий з'їзд суддів України, на якому обрано 4 з 6 членів Вищої ради правосуддя від суддівської спільноти. За новим законом «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя складається з двадцяти одного члена, з яких - десятьох обирає з’їзд суддів України з числа суддів чи суддів у відставці, Голова Верховного Суду входить до складу Вищої ради правосуддя за посадою, двох призначає Президент України, двох обирає Верховна Рада України, двох - з’їзд адвокатів України, двох - всеукраїнська конференція прокурорів, двох - з’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ.

З'їзд суддів України скликано Радою суддів України на виконання Закону України "Про Вищу раду правосуддя", який вступив у дію 5 січня 2017 року.

У переліку питань ХIV з'їзду суддів України окрім обрання членів Вищої ради правосуддя було передбачено розгляд питань щодо внесення змін до Регламенту з'їзду суддів та Положення про Раду суддів України, стану здійснення правосуддя та незалежності суддів і судів у 2016 році, обрання суддів Конституційного Суду України, та інші. У роботі форуму взяли участь 320 делегатів, два делегати не з’явилися, а повноваження одного не підтвердила мандатна комісія і зобов’язала здати мандат.

З'їзд суддів України розглянув питання порядку денного, які стосувалися внесення змін до Регламенту з'їзду суддів та Положення про Раду суддів України, обрання із 44 кандидатів членів Вищої ради правосуддя, стану здійснення правосуддя та незалежності суддів і судів у 2016 році, обрання суддів Конституційного Суду України.

В перший день роботи з'їзд суддів України було обрано двох членів Вищої ради правосуддя. 15 березня делегати XIV позачергового з'їзду суддів України обрали ще двох членів ВРП.

Відтак   четверо новообраних членів ВРП склали присягу. Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко побажала новообраним членам успішної роботи на ниві служіння закону та захисту суддівської незалежності.

 У роботі XIV позачергового з'їзду суддів України оголошено перерву в частині обрання членів Вищої ради правосуддя. Таке рішення прийняли делегати, дотримуючись вимог Закону України "Про Вищу раду правосуддя". Це означає, що  має відбутися нове оголошення конкурсу на заповнення вакантних посад членів ВРП з числа суддів, які обираються з'їздом. Під час роботи з’їзду з доповіддю про стан здійснення правосуддя у 2016 році виступив Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. Делегати з’їзду заслухали інформацію голови Ради суддів України Валентини Сімоненко про виконання завдань органів суддівського самоврядування, звіт Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка та Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка щодо діяльності очолюваних ними органів. На форумі також виступили делегати, представники суддівської спільноти та громадськості.