flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про результати проведення анонімного опитування

30 вересня 2014, 16:09
Про результати проведення анонімного опитування
громадян-відвідувачів судів
 
Відповідно до рішення Ради суддів України від 08 серпня 2014 року № 11 в усіх місцевих судах області в рамках Моніторингу стану незалежності суддів, ефективностіта доступності правосуддя в Україні, з 1 по 5 вересня 2014 року проходила Всеукраїнська акція «Зміцнимо довіру громадян до суду», під час якої  проводилося анонімне опитування громадян – відвідувачів суду.
         Питання, зазначені в анкетах, стосувалися як оцінки умов перебування громадян в суді, доступності до інформації для відвідувачів суду,   ефективності організації роботи суду, так і безпосередньо висловлення довіри до суду та судової гілки влади загалом.
         Всього в анонімному опитуванні взяло участь 412 громадян – відвідувачів місцевих судів області.
         Узагальнені показники свідчать про те, що 49% опитаних осіб вважають умови перебування громадян в судах «добрими» , 21,8 % - «відмінними», 7,04 %- «незадовільними».
         51,5 % відвідувачів місцевих загальних судів області  оцінили «добрим» надання необхідної для них інформації  (стосується наявності в судах інформаційних стендів, зразків документів, порядку сплати судового збору; зрозумілість інформації щодо місця та часу проведення судових засідань ; наявності інформації в Інтернеті тощо) , 31,8 % - «відмінним», 2,7 % - «незадовільним».
          Що стосується ефективності організації роботи місцевих загальних судів області, зокрема щодо строків та процедур розгляду судових справ ; вчасності отримання повідомлень про розгляд справ ; обґрунтованості затримки/перенесення судових слухань, то в  даному  випадку 52 % громадян висловили свою оцінку на рівні «добре»,  24,4 % - «відмінно», 15,4 % – «задовільно», 5,4 % - «незадовільно».
         А також, 55 % відвідувачів вважають місцеві загальні суди області при розгляді справ « незалежними та неупередженими» ,   6,1 %  висловили з даного питання негативну думку, 7,1 % поставили відмітку у графі «важко сказати»
         Щодо коректного та ввічливого ставлення суддів до відвідувачів суду (сторін по справі), то 70,9 % громадян дали позитивну відповідь на   дане запитання,  негативно висловилося 1,2 % . Аналогічно і щодо відношення працівників апарату суду : 70,6%  проти 1,7%.  
         76 % учасників анкетування наголосили на неупередженому ставленні до них незалежно від статі (чоловік чи жінка) сторін по справі, свідків тощо.
         Позитивно оцінили виконання суддями місцевих загальних судів області своїх функціональних обов‘язків (дотримання процедур відкриття провадження у справі, забезпечення доказів, забезпечення позову) 58,3 % осіб, не остаточно визначилося – 11 %  і лише 2,9 % дало «негативну» оцінку.
         61,3 % опитувачів вважають, що суд при розгляді їх справи прийняв (прийме) справедливе рішення, відмітку у графі «ні» поставило 5,6 %, не впевнені у своїй відповіді – 8,8%.
        Відповідаючи на таке досить гучне в даний час питання, як «Чи відомі Вам факти корупційних дій та хабарництва суддів та працівників суду ?», 85,2 % осіб заперечило, хоча ствердно відповіло 11,2 %.
         Довіряють суду, в якому   розглядається справа 64 % громадян, негативну відповідь висловило 4,6 % опитуваних.
         Стосовно довіри до судової влади в цілому, то позитивну відповідь отримали від 61,6 % осіб ( «так» - 30,3%, «скоріше так» - 31,3%), 9,5 % опитуваних висловили негативну відповідь.